Witam. U mojego 7miesiecznego niemowlaka od jakiegos czasu zauwazylam szybkie opadanie glowki do...
Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta
Temat: Interpretacja wyniku MR Głowy. Prośba o ocene objawów. (1)
- http://www.forumneurologiczne.pl/forum/interpretacja-wyniku-mr-glowy-prosba-o-ocene-objawow/watek/991354/1.html#p991354http://www.forumneurologiczne.pl/forum/interpretacja-wyniku-mr-glowy-prosba-o-ocene-objawow/watek/991354/1.html Interpretacja wyniku MR Głowy. Prośba o ocene objawów. Gość
Witam,
Chciałbym zwrócić się o pomoc w ocenie objawów, które towarzyszą mi od około miesiąca, zatruwając jednocześnie moje życie zawodowe oraz osobiste. Sprawa jest dla mnie bardzo poważna, a co za tym idzie chciałbym prosić o porady co do potencjalnych badań i wizyt u specjalistów, które mógłbym wykonać-nawet jeśli miałby to być psychiatra, z czym się liczę.
Otóż około miesiąc temu podczas codziennej czynności nagle złapał mnie ból głowy oraz drętwienie o umiarkowanym nasileniu, ale za to bardzo niepokojące, ciągnące się od potylicy po koniec głowy i szyję. Towarzyszyły temu pewnego rodzaju dezorientacja, jakby otępienie, które pozostaje do tej pory. Od momentu zaistnienia wspomnianego bólu od ponad 4 tygodni na co dzień towarzyszy mi wspomniane uczucie otępienia/dezorientacji, bóle głowy w okolicy potylicznej, uciskające bądź kujące. Codzienne czynności wykonuje tak jakbym był pijany i tak też się czuję, np. zdarza mi się "zawinąć" z jednej strony chodnika na drugą. Czynności wymagające użycia siły, np. w pracy wykonuje z trudem, szybko się męczę, zaś nachylanie się jest dla mnie koszmarem gdyż głowa robi się ciężka, jak przy zapaleniu zatok.
Nie wiem czy to istotne, ale mam także duże problemy z oddychaniem nosem, w którym mam wciąż sucho. Zaciągnięcie zimnego powietrza bądź jakiegoś dymu przypadkiem kończy się piekącym bólem od nosa, aż po tył głowy w potylicy-zaznaczam, iż jest to prawdziwe uczucie. Dodatkowo odczuwam wciąż lekkie bóle w okolicach oczodołów, nosa oraz całej twarzy.
Dodatkowo wspomnę o objawach bólowych, które doskwierają mi od dłuższego czasu i które bagatelizowałem, gdyż do tej pory nie przeszkadzały mi w normalnym funkcjonowaniu. Nie wiem czy są związane z moim obecnym stanem.
Jest to ból, kujący/piekący w okolicy prawej łopatki i kręgosłupa na wysokości piersiowej oraz ból pod lewym żebrem.
Od 2 lat chodzę także, z zepsutym zębem, który pobolewał mnie czasem i za który "zabieram" się dopiero teraz, gdy komfort życia w wyniku moich dolegliwości obniżył się o 100%.
Może nie jest to istotne, ale w dniu pierwszego wystąpienia dolegliwości, możliwe iż w ferworze pracy i codziennych obowiązków wyszedłem na zewnątrz z możliwe nie do końca wysuszoną głowa i uszami po prysznicu.
Bardzo obawiam się o swoje zdrowie, niedawno straciłem pracę, gdyż nie dawałem sobie rady, zaś życie osobiste sypie mi się w zastraszającym tempie-stad moja panika.
Na własna rękę zrobiłem MR głowy. Oto wynik:
Opis badania:
"Badanie MR głowy wykonano w sekwencjach SE, TSE uzyskując obrazy T1, T2, FLAIR w projekcjach strzałkowych, czołowych i poprzecznych
Mózgowie bez zmian ogniskowych.
Struktury centralne prawidłowe, bez przemieszczeń.
Układ komorowy symetryczny, nieposzerzony, nieprzemieszczony.
Struktury tylnej jamy czaszki, okolica kątów mostowo-móżdżkowych bez zmian."
Mam kilka pytań odnośnie wspomnianego badania.
Czy takie badanie wyklucza choroby typu SM (mój ojciec na to choruje), przebyty udar mózgu, ropień, tętniak, guz?
Przepraszam za rozwiązłość wiadomości, ale jestem bardzo zaniepokojony tym co mnie w ostatnim czasie trapi. Liczę się z nerwicę, aczkolwiek nim na takową zacznę się leczyć powinno się najpierw wykluczyć inne somatyczne dolegliwości. Bardzo proszę o porady.
Pozdrawiam serdecznie. - Gość
- Opadanie glowki u niemowlaka
- Bol w klatce od kregosłupa piersiowego
Dzień dobryOd blisko 4 lat odczuwam bol kregosłupa w odcinku piersiowym oraz po lewej...
- Rwacy bol nogi
Dzień dobry mam 29 lat zmagam sie z obolałym prawym posladkiem i miesniem na nodze...
- cechy dysgenetyczne
Witam! Proszę o w pomoc - cechy dysgenetyczne, czyli jakie? Z góry...